Fostul campion mondial WBC la box profesionist, Adrian „Rechinul” Diaconu, a ajuns la 41 de ani departe de România. În prezent trăiește în Canada și este angajat ca agent de securitate pentru Air Canada. Cel care are și un titlu de vicecampion mondial la amatori a renunțat la cariera pugilistică în 2012.
În palmaresul său sunt trecute 27 de victorii la profesioniști, dintre care 15 prin KO, și doar 3 înfrângeri, putându-se totodată lăuda că în 2000 s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Sydney după ce l-a învins pe britanicul Carl Froch chiar la el acasă.
Adrian Diaconu recunoaște că nu s-a acomodat în România odată revenit în urmă cu câțiva ani și că în străinătate și-a găsit liniștea. Fostul sportiv a dezvăluit cum arată viața sa din Canada: „După ce am terminat cariera profesionistă, am decis, împreună cu familia, să ne întoarcem înapoi în țară. Să trăim în România. Din păcate, după doi ani și jumătatre ne-am decis că trebuie să ne întoarcem la Montreal. Mi se pare greu, după 19 ani ne-am acomodat în altă lume. Vedem lumea altfel. La Montreal lucrez pentru Air Canada ca agent de securitate. Fac diverse lucruri. Mă plimb, patrulez, închid geamuri, sun oamenii…
(n.r. – Ești mulțumit din punct de vedere financiar?) Da, câștig exact cât îmi trebuie! La noi, după ce se opresc toate taxele bani curați, bani în mână sunt 2.200 de dolari canadieni. A fost o perioadă oarecum dificilă, dar sunt etape ale vieții în care trebuie să ne resetăm și să o luăm de la zero. Suntem campioni, nu renunțăm”, a declarat Adrian Diaconu pentru Telekom Sport.
De asemenea, Diaconu și-a expus părerea și despre sportul românesc, mai exact despre cum vede el niveul la care s-a ajuns: „Sincer, slab (n.r. boxul românesc în acest moment). Foarte slab. Dar nu e vorba numai de sport. E vorba de tot sportul românesc. Este în colaps. Nu mai avem gimnastică. Ne mai reprezintă Simona Halep. Gică Hagi face o muncă extraordinară în care și-a investit banii și sufletul și mai răzbește, mai știm despre sport. În rest… Din păcate…
Nu sunt bani. În sport trebuie investit. Ca să faci performanță trebuie să investești. Să motivezi un copil pe care-l aduci în sala de box. Să-i dai un echipament să îi faci un cantonament. Să-l ții cu ceva. (n.r. Speranțe pentru JO) Calificare, da mă gândesc dar e greu. Pentru medalie e greu. Încercăm și sperăm. Dacă speranța moare ultima, suntem terminați”, a adăugat fostul pugilist pentru sursa citată.
Adrian Diaconu – Palmares
Box amator: bronz la Campionatul Mondial din 1997, bronz la Campionatul European din 1998, argint la Campionatul Mondial din 1999, 3 titluri consecutive de campion național (1998, 1999, 2000)
Box profesionist: titlul Canadei (2005), WBC International (2005-2007), titlul mondial WBC (2008-2009)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER